jump to navigation

El gir Copernicà 27 Mai 2007

Posted by Xavi in Actualitat.
trackback

Enhorabona a la CUP de Vilanova i la Geltrú! Ha estat genial veure com tothom es posava nerviós al veure com l’Eduard Pinilla (CUP) posava als de Canal Blau (televisió local de Vilanova) al seu lloc recriminant-los el despreci dels partits que eren al Consistori han tingut envers els altres partits durant aquesta campanya.

I el millor de tot és que ERC ha perdut un regidor! Com diu un molt bon amic meu, en Montoliu (2n a la llista d’ERC) haurà de pidolar un càrrec al Montilla (je, je, je)Rient.

M’ha agradat molt. Sobretot perquè ERC ja va caure en picat en les eleccions del 2003 mentre que a tot el territori nacional pujava com l’escuma. Recordo perfectament que algunes previsions extretes de sondeigos a peu d’urna donaven fins a 5 regidors. Al final, només 2. Igual com estaven. Una gerra d’aigua freda que es va intentar dissimular de mala manera. Després…(bé, el que va passar després potser ho explicaré algun dia. Ara com ara, m’ho reservo). Al final, en Bernat Valls va ocupar un càrrec a la Generalitat i l’Adolf Montoliu el va substituir (com el boig de la ciutat Clucar l'ull) I com no, el gran Capo Josep Tomàs Àlvaro va continuar amb les regnes del partit, envoltant-se dels seurs afins, desempallegant-se dels més crítics i fent claudicar als més interessats. Ara ha fet una llista electoral a la seva mida, amb algunes concessions però mínimes i suposo que per cobrir l’expedient. I amb aquesta llista s’ha estabellat de ple contra la il·lusió, la força, la convicció, el vilanovisme i les coses pel seu nom de la gent de la Candidatura d’Unitat Popular. Me n’alegro´moltíssim.

I encara me n’alegro més de no haver-me donat de baixa com a militant d’ERC perquè ara podré anar a la propera assemblea, la de valoració dels resultats i delectar-me amb les explicacions, excuses i artimanyes que s’hi esgrimiran. Tot amb la certesa de saber què és el que falla i qui ho provoca.

Anuncis

Comentaris»

1. Oskar - 7 gener 2008

Només un apunt, en perspectiva. El que no li ha trobat el Montilla, li ha trobat el Nàtius. Només em vaig equivocar d’Administració Pública.
Mendoza dixit.

2. Xavi - 26 Juny 2007

Molt bé, Òskar, has donat al clau! Estic totalment d’acord amb tu. Però encara hi afegiria una cosa més. El que li ha passat a ERC no ha estat només “enlluernament”, també hi ha ambició personal. Sobretot a nivell municipal. Un cop asseguts alguns regidors a la poltrona, s’hi han sentit molt còmodes. I el que han venut a les assemblees de militants no ha estat el comfort de la cadira o la qualitat del tapissat, sinó la necessitat de contribuir al “bon govern” de la ciutat, i arengaven les bases amb frases com: “-hem de demostrar que som vàlids per governar”, i altres d’aquest estil. I així, s’han anat (ens hem anat) empassant merda i més merda, com la Platja Llarga, la mal-venda de terrenys municipals per poder omplir les arques que es buiden a causa d’un gestió pèssima dels recursos de l’ajuntament… etc. I tot això, disfressat d’actituds políticament correctes ha fet que la gent no votés ERC per segona legislatura consecutiva.
I ja que has parlat de números, jo també diré una cosa: ERC a Vilanova va treure el doble de vots al 2003 a les nacionals que a les municipals. Al 1999 gairebé també. A les municipals del 2007, ERC ha fet la meitat a la majoria de meses que va fer al 2003. I la CUP els ha superat o igualat en aquestes mateixes meses. La conclusió està servida.
Salut, llibertat i molta república d’una vegada per totes!

3. Oskar - 26 Juny 2007

Ei Xavi, molt bon amic! Per fi trobo el teu bloc, he llegit aquesta opinió, article (o com es digui en el llenguatge “modernillo”) i no me’n puc estar de fer-hi un comentari.
Jo també me n’alegro dels resultats de la CUP i d’ERC a Vilanova. No sóc afiliat a la CUP, tu ja saps que encara que sempre he tingut una ideologia política clara, canviant en matissos però en cada moment clara, sóc reticent a la militància política, sempre he estat bastant antipolític (que no apolític). Bastant antipolític perquè considero que el poder corromp “per se”, com diuen els castellans “la ocasión hace al hombre ladrón”. En el millor dels casos apoltrona.
El municipal, des d’un punt de vista escèptic com el que sembla que exposo (que no ho és tant), és un dels pocs àmbits polítics que gairebé tothom troba que ha d’existir. Des de persones de dretes, dretes, fins a gent llibertària. La cosa sembla propera, saps qui fa i qui desfà i el control del ciutadà sobre el polític municipal pot ser més gran que en altres àmbits on les resposabilitats són més fàcils d’amagar.
Diràs, ja està el Mendoza divagant. Doncs una mica sí, ja saps com sóc, però aniré per feina i em centraré en el cas present, les darreres eleccions municipals.
Què li ha passat a ERC?
Doncs que han arribat al poder i el poder els ha enlluernat. El que era una aposta estratègica davant de 23 anys de pujolisme ha esdevingut una finalitat en si mateixa, estar al poder per estar al poder, encara que això suposi renúncies difícils de digerir per al seu electorat i les seves bases. A això em referia més amunt quan parlava dels motius per a l’antipoliticisme. Això ha dut a molta gent que ha votat a Esquerra a no anar a votar o votar altres opcions com la CUP.
Qué ha passat amb la CUP?
Hi ha gent que ha conegut aquestes sigles el dia de les eleccions quan estaven donant els resultats. Però a Vilanova fa tres anys que caminen. En un principi es podia pensar que eren quatre jovenets (diuen “iaio” a l’Edu, tú diràs) que jugaven a imaginar-se fent política, reunits a l’Ateneu de tant en tant. Jo que els he seguit gairebé des del principi he vist com, des del moment que van decidir presentar-se a les eleccions, han anat treballant per bastir un projecte polític seriós a l’àmbit municipal, amb l’elaboració d’un programa (mitjançant els debats ciutadans) que per a ells el voldrien altres formacions polítiques. Alguns es pensaven que jugaven, doncs estaven treballant i amb la coherència que els ha faltat a alguns.
I sense perdre de vista la reivindicació del dret a l’autodeterminació per als Països Catalans i el socialisme com a opció sociopolítica.
Cal remarcar també alguns trobàvem a faltar una opció política de l’esquerra independentista combativa que ens la sentíssim pròpia, lluny del vot que de vegades donàvem (sense estar-ne convençuts) a ERC, perquè de les opcions que s’ens donaven era la menys dolenta.
Ja hi havia bones sensacions abans de dia de les eleccions. Els companys de la CUP deien que se’ls apropava gent al carrer (campanya a peu de carrer, un altre actiu que altres formacions han descuidat, preferint actes a un Neàpolis encara sense acabar però innaugurat, encara avui la vista des de fora és dantesca amb totes les valles i demès) i els preguntava i els animava. I no era gent jove i ni semblaven “gent del rotllo”.
El dia de les eleccions vaig estar d’apoderat, amb el Carlos, a la mesa electoral del Castell de la Geltrú. Per mí va ser emocionant abans de saber els resultats.Sí, sí, per a l’escèptic de la política.
Veiem que votava a la CUP gent molt diversa (per comentaris que ens feien o si veiem que agafaven la papereta per on sabies que estava la pila de la CUP), i vam al•lucinar amb una dona xilena, ja granadeta, que se’ns va apropar i parlant-nos en un català força correcte ens explicava que a ella l’emocionava veure les sigles de la Unitat Popular (allò que un dia va poder ser a Xile i el feixisme armat va fer que no poguès ser, patrocinat pels ianquis “of course”) i que havia militat al MIL i que estava tan contenta amb la feina que l’Otger (regidor de la CUP a la capital altpenedesenca) havia fet a Vilafranca. O un home gran que després de votar se’ns va apropar i molt seriós ens diu: Ja ho podeu fer bé, eh! Sinó …. I així, altres anècdotes, també.
I després, els nervis i la celebració. Estava nerviós i després content com si fos afiliat, militant, candidat. Aquesta és la diferència. Hi ha qui està nerviós, però per perdre la cadira i hi ha qui està il•lusionat per mirar de fer les coses diferent. Diferent a la manera de fer política que ha fet que l’abstenció sigui tan gran.

Doncs res, ara a controlar el que faci l’Edu i la CUP d’ara endavant i ajudar-los en el que es pugui.
Ah, ningú ho ha dit fins ara. A les anteriors eleccions les opcions que es deien independentistes van tenir 2.544 vots (ERC). Aquestes eleccions han votat a opcions que es diuen independentistes (o que ho són de veritat) 2.924 persones. És a dir, hi ha un 15% més de votants independentistes. I això es bó. O no? Per què ningú ho diu si és la única ideologia política que ha pujat en vots a Vilanova? Deuen ser camí de Barcelona a veure si queda algun càrrec lliure a la Gene??
Salut i llibertat!!!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: