jump to navigation

Esclavitud 16 Juny 2007

Posted by Xavi in General.
trackback

esclavitud.jpgAquesta setmana, la notícia colpidora de torn ha estat l’alliberament de més de 400 esclaus a la Xina. 400 persones; nens, homes indigents, ancians, retrassats mentals… que en alguns casos treballaven des de les 5 del matí fins a la 1 del migdia del dia següent. Fa posar els pèls de punta oi?Aquesta és una notícia llastimosa, però el fet no és el més greu. El més greu és que això forma part de la naturalesa humana. Des de sempre hi ha esclavitud. Sempre n’hi haurà per molt que lluitem en contra. Els éssers humans s’assemblen massa als simis, no ens podem despendre de la llavor original que duem als gens. Fer mal als altres per aconseguir els teus propis fins et dóna una supremacia indiscutible, un poder absoult per decidir la vida dels altes, i això produeix un plaer en algunes persones de tal magnitud que els danys causats queden relegats a danys colaterals compensats en escreix per plaer que el seu ego rep BN. I aquest tipus de persones, no ens equivoquem, també són humans. Sempre hem jugat a ser Déus. Si no, per què tenim gossets, gatets i moixons, els donem un nom, els marquem uns límits i els consentim algun que altre rampell d’instint de supervivència? Doncs l’esclavitud és un esglaó més en aquest joc. Un esglaó o uns quants més.

L’esclavitud, a principis del segle XXI, és un fenómen global. Hi ha esclavitud a gairebé tots els països del món. Com sempre. Hi ha gent que obliga a dones a prostituïr-se, hi ha gent que segresta altra gent per convertir-la en esclava, hi ha gent que esclavitza a base de crear necessitats i addiccions, hi ha governants que esclavitzen poblacions senceres. I al llarg de la història, l’esclavitud ha canviat evolucionant igual que la societat. A finals del XIX, l’esclavitud es materialitzava en explotació laboral. A començaments del XXI, aquesta mateixa esclavitud es manifesta a través de la depedència econòmica incrementada pel fenòmen de la globalització que els grans grups econòmics han creat per tenir encara més controlats els mercats internacionals i, per tant, als seus habitants.

No és estrany, doncs, que la Xina sigui una potència econòmica en aquest moment. Tothom sap quines són les condicions laborals dels treballadors xinesos. I també és cert que cap ciutadà de qualsevol país desenvolupat les voldria per a ell. Però els seus productes si que els volem. Perquè són molt més barats (en tots els sentit) i nosaltres prou feina tenim per pagar la hipoteca i arribar a final de mes com per anar comprant car, oi? No, sembla que la culpa no és mai del que compra barat. Ni del que ven barat, tampoc. Ni del que fa el negoci rodó de l’importació tampoc. Ni de l’empresari que dóna treball a milers de persones tampoc. A veure si la culpa serà dels obrers xinesos pobres que treballen per un sou miserable, en condicions infrahumanes i estan rebentant el mercat internacional?

Cal que posem fi a tot això. Cal educar a la gent que l’efecte papallona no és només el títol d’una peli. Les decisions que prenem avui aquí, poden afectar a milions de persones a tot el món. Només cal començar a canviar el món.

Com diria una molt bona amiga meva, “tempus ireparabilit fugit“.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: