jump to navigation

Humor intel·ligent 26 Juliol 2007

Posted by Xavi in Actualitat.
trackback

Últimament estem acostumats a patir tot tipus d’humors. Els que més són barroers, com “Cruz y Raya” o “Los Morancos”, altres són simplement inexistents com “El Club de Flo” i programes de l’estil. Altres, reconec que són senzills però almenys et fan gràcia i no ofenen la teva intel·ligència, com és el cas de “Cámera Café”. D’altres aprofiten el boom casual del seu primer moment d’èxit fins a fer-se pesats i repetitius com en Buenafuente i els seus. La majoria dels humoristes intenten només fer-se un lloc en l’espectre artístic per tenir fama i guanyar calés.

Però aquests dies hem pogut veure en un dels mitjans degans en l’humor al nostre país, una mostra sublim d’humor àcid, satíric, irònic i sobretot, sobretot, tan adient i tan simple que és genial  Almenys això és el que jo crec. També val a dir que és una mostra del lloc on ha nascut.

Aquí teniu les portades de “El Jueves” perquè en gaudiu. La segrestada i la rectificada.

portada-segrestada.jpg portada-rectificacio.jpg

Anuncis

Comentaris»

1. Oskar - 27 Juliol 2007

Això del segrest de “El jueves” ha estat al final una publicitat perfecta per rellançar aquesta publicació, que darrerament estava perdent pistonada. Jo fa temps que no la compro (excepte en alguna ocasió esporàdica) després d’estar anys comprant-la cada setmana, pel tractament que en moltes ocasions han donat al conflicte basc, però sense fer-me escarafalls ni cridant al boicot, ni molt menys. Val a dir que l’Azagra segueix com sempre, collonut i sent la principal font d’imatges per al sindicat, i és que ell, afiliat a la CGT com és, no posa mai cap problema a la utilització dels seus dibuixos en publicacions, pamflet i demès.
D’aquest tema, he llegit opinions per a tots els gustos. Des dels que defesen al màxim el dret a la llibertat d’expressió i critiquen al jutge (i al fiscal), fins a qui l’aplaudeixen al•legant diferents motius.
Aquests darrers, els que estan d’acord amb el segrest, al•leguen bàsicament un d’aquests dos motius: uns, els més monàrquics que el propi rei i família, troben bé que encara existeixi el delicte de injuries a la família reial. Els altres, des d’un punt més “republicà”, critiquen la portada de “El jueves” pel fet de ser grollera, independentment de qui surti a la portada.
Entre aquests darrers, l’altre dia llegia un article de l’inefable Salvador Sostre (pijo convenrgent de casa bona que es passeja pels platós de teleescombraries sense cap mena de rubor i mentre critica a tort i a dret tot els que, segons ell, són trïdors a la pàtria i no se’n recorda que quan va a la tele ho fa gairebé en exclusiva en programes castellans) que justificava el tancament per la grolleria de la portada, i deia que si enlloc de sortir els prínceps d’Astúries sortís la nostra mare aniríem a la redacció de la publicació a cremar-la.
Ara no recordo cap cas concret, però segur que n’hi han: no hi han hagut portades o tires on sortissin personatges reals (que no reials) en situacions semblants? On eren aquests defensors dels drets a l’honor i a la imatge llavors? Si fins ara no s’havien adonat que a “El jueves” fan dibuixos i tires còmiques així, espero que a partir d’ara siguin vigilants i denuncïin públicament sempre que surti algú en la mateixa postura.
A més, si estem davant d’una col•lisió entre dos drets, a la llibertat d’expressió i a la imatge, crec que en el cas d’un dibuix (una tira còmica) com el que ens ocupa ha de prevaldre la llibertat d’expressió. Cas diferent hagués estat que fos una fotografia. No veuen aquesta gent la diferència; i això sigui el ciutadà Felipe de Borbón o qualsevol altre.
Els qui defensen la monarquia a capa i espasa encara són conseqüents amb el seu ideari, però els que critiquen la portada simplement per grollera són encara pitjors, són hipòcrites perduts.
Apa salut i llibertat (també d’expressió).


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: