jump to navigation

Refundar el catalanisme? La Casa Gran del Catalanisme? 25 Novembre 2007

Posted by Xavi in Actualitat, Reflexions.
trackback

Què està passant? Aquesta setmana, una de les grans notícies de les quals tots els mitjans de comunicació feient esment era la proposta d’Artur Mas de refundar el catalanisme i crear la Casa Gran del catalanisme. Una espècie de Casa de Castilla i León però amb pa amb tomàquet i xiruques, suposo.

Segons Mas, el catalanisme ha passat a un nivell secundari i ha cedit el “lideratge” a l’espanyolisme. I jo em pregunto, per si algú em pot respondre: el lideratge de més de 25 anys de govern de CiU cap a on ens ha portat? Jo us ho diré. Cap a la reivindicació regionalista condicionada a les fluctuacions comercials entre Catalunya i Espanya, convertint-la en un plat de postres, que t’acaba d’omplir l’estomac i et deixa un gust dolç després d’un àpat pesat que t’ha costat mastegar i digerir.

Pel que fa a l’espanyolisme del tripartit, pot agradar o no les polítiques del PSC i d’ERC (ICV no fa política, només escombra molles), però el que és cert és que no estan més lligats al govern espanyol que ho estaven el unionistes liberals de CiU.

Això de la refundació i de l’intent o projecte de crear un nou moviment polític (fins i tot amb unes noves sigles) fa més ferum de ser un intent de CDC d’agafar embranzida davant d’UDC per les disputes i enfrontaments que han tingut últimament que no pas una altra cosa.

Mas el regionalista ha dit que fora de CiU hi ha catalanistes  molt descontents, confusos, frutrats o enfadats i els ha convidat a participar en aquest procés de reformulació. És cert, jo estic emprenyat, frustrat i descontent, entre d’altres coses per l’actitud de CiU, i concretament d’Artur Mas, defensant el interessos de Catalunya davant d’Espanya i la resta del món.

Pretenen crear un nou moviment polític a Catalunya amb un espectre ideològic més ampli i amb una vocació majoritària, sense particularismes. És a dir: res de res, com sempre ha fet la dreta del nostre país. Des de fa més de 300 anys s’han venut al millor postor. La classe burgesa catalana no te res a envejar a la jueva, de fet, molts dels moments trascendents de la nostra història han estat protagonitzats per burgesos jueus catalans.

La Casa Gran del Catalanisme. Quin terme més típic, tòpic i políticament correcte. Xim-pum. Bombo i platerets. Sembla una explosió de joia i orgull catalanista, una expressió patriòtica que ens farà sentir millors persones. Doncs no. Els catalanistes no som millors persones que ningú. Aquest és el plantejament de fons del nacionalisme que venen. Això és el nucli de la seva política. Per això el President de la Generalitat no es pot ser un andalús immigrant que es digui José Montilla. Per això les presons catalanes són plenes d’immigrants espanyols socialment marginats i de moros traficants.

Però com en tot espectacle circenc, la il·lusió és l’ull que ho mira tot. En realitat, al darrere tot és cartró pedra, un decorat, corretges i xarxes. En realitat el que en Mas i els seus sequaços (per no dir pallassos) pretenen és lligar curt als que des del seu partit han aixecat veus independentistes, és tornar al ramat les ovelles descarriades obrint l’espectre polític, ofegant, d’aquesta manera, en la multitud qualsevol intent de nadar contracorrent. O com diu en Joan Ridao, “un intent de reagrupar autonomistes fracassats“.

En canvi, estic molt d’acord amb el que diu La Bomba Maragall quan afirma que “més que enfadar-se, els catalans el que haurien de fer és posar-se mans a l’obra perquè en l’últim terme, les coses es fan com un les vol fer“.

Tenim massa problemes avui en dia a Catalunya per anar pensant en refundar el catalanisme. Això, en definitiva, demostra com n’estan d’allunyats els polítics d’alt nivell de la realitat quotidiana. Imagino que si en Mas hagués d’agafar un autobús cap a Barcelona cada dia a les 7 del matí per arribar a la feina a dos quarts de 10, no tindria el cap en aquestes “cabòries” (homenatge a Polònia).  No creieu?

Anuncis

Comentaris»

1. Xavi - 5 Desembre 2007

És cert. Ells tenen un estat, un dels més potents mundialment, i es passen pel forro el que els altres diguin, pensin o matin. Fan el que volen i quan volen. Quina enveja. Definitivament, els burgesos catalans no són ni una ombra dels jueus…

2. Joan - 5 Desembre 2007

Mira que qualificar els burgesos catalans de jueus … Això ofèn el poble jueu, nen, i profundament.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: