jump to navigation

Carnaval 3 febrer 2008

Posted by Xavi in Actualitat, Reflexions.
trackback

Un any més arriba el Carnaval a Vilanova. Un any més arriba l’hora de lamentar-se per com s’està “perdent” aquesta gran festa vilanovina. I un any més hem de creure que el Carnaval és mort.

ventosa.jpg

La veritat és que Vilanova ha canviat moltíssim en els darrers anys. No només els barcelonins són els causants d’aquest canvi profund en la manera de viure el Carnaval com s’ha especulat durant tant de temps. També hi ha moltíssima gent nouvinguda (aquesta és la manera políticament correcta per dir immigrant, avui) que representa un increment de més del 15% de la població en menys de 5 anys i que no té ni idea de què és el Carnaval vilanoví ni ganes de saber-ho. I com no, els mateixos vilanovins i vilanovines, que enduts per l’entusiasme consumista consumeixen carnaval com borregos perdent de vista l’essència d’allò que se celebra. I si no mireu colles com la Confraria, les associacions de veïns o els quatre que  creuen que Carnaval és sinònim de plomes i farbalans (i no parlem dels típics de sempre: Teresa Carulla, Marítims i Collada)

I un clar exemple d’això ha estat l’Arrivo d’aquest any. No sé perquè però enguany el nivell de crítica ha estat molt i molt baix. És lamentable que les associacions de veïns no tinguin motius de queixes, que les entitats no siguin capaces de treure-li punxa a situacions que han passat durant tot l’any. Les disfresses han estat patètiques, molt poc treballades i poc vistoses. Fins i tot les que són genuïnament espectaculars ( o només espectaculars ) han estat molt poc lluïdes.

Una altra cosa a millorar és la llargada de la rua de l’Arrivo. Massa llarga. I com que el nivell és molt baix, s’acaba fent pesat aguantar a la rambla veient desfilar borratxos disfressats de dona, nenes amb les hormones a flor de pell i nens ensumant el seu rastre vanament il·lusionats.

El que he pogut comprovar és que es continuen aprofitant disfresses d’un dia per l’altre; que el nivell etílic dels participants a l’Arrivo no baixa per molt canvi climàtic a la vista; que hi ha homes obsessionats en disfressar-se de dona; que continua havent-hi vilanovins que no viuen el carnaval igual com hi ha catalans que voten ciutadans i que la gent jove té tendència a agrupar-se fàcilment formant multituds.

En positiu puc dir que m’ha alegrat molt veure l’alt nivell de disfresses del Carnaval infantil, amb vestits molt currats i molt originals. És molt maco veure com familíes senceres busquen disfresses per anar tots a disfrutar del Carnaval i a fer viure als més petits aquesta festa tant vilanovina.

I al final, una reflexió: El Carnaval que tots coneixem ha mort. Va morir fa anys amb el pas de poble a ciutat de Vilanova. I això és una cosa que hem d’acceptar. I fins que no ho acceptem no serem capaços de tornar a donar-li el tomb a la truita. Avui els vilanovins no es reconeixen en les essències de les seves festes. Només uns quants ho fan. La resta ho celebra sense saber perquè, només perquè és el que toca, i ho fan d’una manera determinada i no d’una altra perquè no són conscients del les conseqüències que comporta perdre les arrels en una societat tant desarrelada com la nostra. I si per Carnaval toca ballar samba i emborratxar-se, doncs ho fan, i ho fan de la manera més fàcil possible, buscant sempre el camí més curt per arribar a l’objectiu final: fer veure que t’ho passes bé.

Jo personalment, prefereixo els que diuen obertament que el Carnaval no els agrada que no pas els que el celebren sense saber ni perquè ni com.

Anuncis

Comentaris»

No comments yet — be the first.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: