Sípia a la bruta
Continuant amb el receptari típic vilanoví, aquí tenim la famosa sípia a la bruta. Un plat tant senzill de cuinar com de menjar.
Ingredients (per a 4 persones):
- 1 sípa ben grossa
- patates
- 4 alls
- 1 ceba
- 3 o 4 tomàquets
- Sal
- Aigua
- Pa (per sucar)
El·laboració:
Primer de tot netegem la sípia. Hi ha qui diu que per fer sípia a la bruta no cal treure-li la pell, però jo ho faig. En reservem la melsa i tallem la carn a daus més o menys consistents.
Tot seguit tallem la ceba a julianes (no cal massa fina) i esmicolem el tomàquet en trossets. Ho tirem tot dins la cassola que haurem posat prèviament al foc amb un bon raig d’oli d’oliva. Aixafem els alls amb el ganivet i també els tirem. Remenem bé perquè tot agafi calor, afegim la melsa i la fregim, i ja hi podem tirar l’aigua fins que cobreixi.
Ho deixem coure durant ben bé 45 minuts. Quan en faltin 15 per la cocció hi afegim les patates trossejades. Tirem sal i tapem fins que les patates siguin ben toves. Deixeu reposar uns minuts i ja el podeu servir.
I ja està. Ja hem fet sípia a la bruta.
Consells: Tireu-hi aigua bona, no de l’aixeta. Si aixafeu els alls abans de tirar-los deixaran anar millor el seu aroma. Les patates s’han de trencar, no tallar, així deixen anar el seu midó i espessen una mica més el suquet. Aquest és un plat dels de sucar-hi pa, així que no deixeu que es quedi sense suc un cop hàgiu apagat el foc.
Què us sembla? Cuinareu aquest plat tan bo?
Jordi, la melsa s’afegeix al sofregit, abans de tirar l’aigua, per donar-li el gust típic dels plats mariners amb sípia. Si trobes que el sabor és massa fort, no cal posar-hi melsa, només amb la sípia ja en tens prou per a fer un bon plat.
i la melsa? per que la reservem..?