jump to navigation

Salsa del Xató

En el títol volia escriure-hi “Xató de Vilanova”, però després d’un segon de dubte, ràpidament m’he adonat de la gran equivocació que és dir Xató de Vilanova. Com si el xató pogués ser d’algun altre lloc. Hi ha gent, entesos gastronòmics fins i tot, que dels romescos que es fan pel Penedès també en diuen Xató. Però no us deixeu enganyar. De xató només n’hi ha un. I el més bó, sempre, sempre, és el de la mare.

Aquí us poso la recepta original del xató que es fa a casa meva. Val a dir, que el millor que he fet mai de la vida, ha estat l’últim. Irrepetible. I si ho repeteixo, serà un regal tan gran que llavors sí que ja em podré morir. T’ESTIMO.

Ingredients (per a una amanida de 4 o 6 persones):

Elaboració:

Primer de tot, cal que poseu la molla del pa en remull en vinagre. Poseu-n’hi tant com faci falta perquè la molla quedi ben xopa. En un morter o a la túrmix, piqueu bé les avellanes, les ametlles i l’all. A continuació poseu-hi la carn de nyora i la molla de pa  ben escorreguda. Saleu-ho i continueu picant.

Poc a poc aneu afegint-hi oli per lligar la salsa fins que en tingueu la quantitat que necessiteu. Quan la salsa ja estigui ben lligada, la tireu sobre l’amanida i remeneu bé perquè tot quedi ben sucós.

Ja veieu que fer xató és molt fàcil. Ara només falta que trobeu la o les persones amb qui voleu compartir-ho. Us recomano que us embruteu bé els dits amb la salsa, que us llepeu, que remeneu i que assaboriu el xató com ho faríeu a la persona que us fa posar la carn de gallina al cor!

Comentaris»

Xavi - 20 Setembre 2011

Amadíssima sra. Vidal,

Tracta vostè un tema de cabdal importància en els afers culinaris: El Vinagre. Ingredient essencial d’exquisides elaboracions com són els escabetxos, els romescos, les vinagretes o el vilanovíssim Xató.

Molt encertadament, m’adverteix que no indico la tipologia de vinagre adient per a dotar de força la salsa, cosa per la qual li estic sincerament agraït. Ara bé, de vinagres, com vostè ja ha assenyalat n’hi ha de molts tipus. El xató es fa, normalment, amb vinagre de vi blanc, però també pot ser de vi negre. Els altres tipus de fermentacions acètiques aromatitzades no serien tan adequades al compartir, la barreja, ingredients de sabors intensos com l’all o la nyora.

Com a bona hoste en terra de pescadors i pagesos, sabrà que en una població com Vilanova i la Geltrú, mai, mai, mai hi falta el bon vinagre en una cuina. Especialment en les llars on els fogons són el centre de la vida familiar. El bon vinagre Vilanoví fermenta en molt poc temps, i el seu sabor s’estén de boca en boca a una velocitat vertiginosa. Té un sabor tan intens i aspre com efímer. És voluble com les paraules que s’endú el vent. Per això, a Vilanova, fem VINAGRE de qualsevol cosa. I pobre d’aquell que no en tingui; no podrà confraternitzar de peu dret al carrer, davant les bótes.

1. Nativitat Vidal - 20 Setembre 2011

Benvolgut mestre dels fogons i rei de les receptes, tinc un dubte dels ingredients per a l’elaboració del xató……

El VINAGRE: vostè no indica quina tipologia cal que sigui.
De vinagres o vinaigre, n’hi ha de molts, variats i diferents i voldria saber exactament quin és el més favorable per a assaborir plenament els sabors de la seva recepta:

vinaigre d’un bon vin BLANC
vinaigre d’un bon vin ROUGE
vinaigre de POMME, de Cîtron,…..
vinaigre aromàtic d’herbes
o potser algun tipus de VINAGRE Vilanoví desconegut pels lectors forans a la seva terra?

Espero que en aquesta web no falti mai un BON VINAGRE per amanir de manera constant la cuina de les nostres llars…..

Agreixo d’antuvi la seva resposta


Deixa un comentari